Presentació de Margelle d’étoiles, de Tònia Passola


El proper dijous 5 de desembre a les 20h30 La Poeteca, el cicle de poesia de La Createca (Comte Borrell, 122), acollirà la presentació de Margelle d’étoiles (L’Harmattan, 2013), en català “Brocal d’estels”, el poemari bilingüe francès-català de Tònia Passola.

L’acte comptarà amb les intervencions de l’autora, Tònia Passola, de la traductora, Annie Bats, del poeta Víctor Obiols i de la cantant i de la profesora d’alemany Joana Busquets. La presentació anirà a càrrec de Maria Antònia Massanet.

ImatgeTònia Passola és una poeta barcelonina, llicenciada en història de l’art i catedràtica de llengua i literatura catalanes de secundària.Té publicats els llibres: Cel rebel (premi “Cadaqués a Rosa Leveroni”, Ed Proa.2000), La sensualitat del silenci ( “Vicent Andrés Estellés”dels Octubre, Ed. Tres i Quatre, 2001), Bressol (Emboscall, 2005) i L’horitzó que no hi és (Ed. Tres i Quatre, 2009). El seu últim llibre, Margelle d´étoiles, s´acaba de publicar aquest octubre a França a la col.lecció “Poètes des cinq continents” de L´Harmattan en una edició bilingüe català-francès. Ha estat traduïda al francès, italià, holandès i espanyol.

Imatge

Annie Bats viu a Catalunya. Va estudiar Literatura Francesa a la Universitat de Paris-Sorbonne. Ha traduït una colla d’autors de totes dues ribes del Pirineu (Queneau, Arnau Pons, Carles Torner, Biel Mesquida, Víctor Sunyol, Víctor Obiols o Ester Xargai, entre d’altres), i fins i tot d’Àfrica (el poeta nigerià Remi Raji) i Rússia (Marina Tsvetàieva). La capital de Catalunya la va adoptar oficialment atribuint-li el Premi Ciutat de Barcelona per la traducció, en col·laboració amb Ramon Lladó, de La Vie mode d’emploi de Georges Perec. Ha publicat al març de 2013 una antologia de Maria-Mercè Marçal en francès. També acaba de publicar la traducció del llibre de poemes de Tònia Passola, Margelle d’étoiles. Quan no tradueix escriu poesia o comentaris, tot i que no sap quan comença una cosa i s’acaba l’altra.

Imatge
Víctor Obiols, nascut a Barcelona el 26 de maig de 1960, és llicenciat en Filologia Clàssica per la Universitat de Barcelona i Doctor en Literatura Comparada (Ph.D.) per la University of Southampton. Fou lector de català a la Universitat de Bristol i professor de traducció literària a la Universitat de Vic (1989-2008). És membre del consell de redacció de la revista de poesia Reduccions. Ha treballat en l’àmbit de la música i, més concretament, en la composició i interpretació de cançons (L’any 1984 fundà el grup Bocanegra, i publicà el disc Bocanegra U (1986)). Recentment ha editat el seu cinquè disc, Cançons de l’Akídelara (Saurí Records, 2013). Abans havia editat Villon (Les balades) (Nomada57, 2011), després de les Fonografies,(Aghartamusic, 2009) que va sortir juntament amb un llibre de proses, Nòtules de misericòrdia per les criatures del goig (Emboscall, 2009). El seu segon disc en solitari fou Bloc de lírica dura (Agartha, 2005). Ha publicat quatre llibres de poemes en català: Opus zero (1974), Carrer d’hivern(1983), Versos i contracants (1997) i El croc de l’esfera (1999), dos dels quals van ser premiats (Premi Miquel de Palol, 1982; Premi Màrius Torres 1996), un assaig sobre la poesia de l’escriptor Joan Ferraté, i nombroses traduccions de l’anglès i del francès (al català i al castellà) d’obres d’Oscar Wilde, Walter de la Mare, Walt Whitman, William Shakespeare, Stéphane Mallarmé, Stella Gibbons i Wallace Stevens, entre d’altres.

Imatge
Joana Busquets Figueras és llicenciada en Història de l’art. Ha fet estudis de Belles Arts, Traducció i Interpretació, veu i cant. És professora de llengua alemanya i teatre a l’institut Menéndez y Pelayo de Barcelona. Ha realitzat diversos muntatges teatrals amb alumnes, alguns dels quals s’han representat al Theaterhaus de Berlín. És membre de la Coral Cármina de Barcelona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s