Recital de LaBreu: Afamats, d’Ester Andorrà, i Conill de gàbia, d’Anna Ballbona


Imatge

Després de 15 dies de descans, La Poeteca torna amb força de la mà de LaBreu Edicions i de la seva col·lecció de poesia Alabatre, amb un recital-presentació dels poemaris Afamats, d’Ester Andorrà, i Conill de Gàbia, d’Anna Ballbona. Atenció perquè, de més a més, el Julián, el cuiner de La Createca, farà tapetes de conill especialment per l’ocasió!

Imatge

Ester Andorrà Culubret (Barcelona,1972) és llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona i va gestionar una impremta familiar fins l’any 2007. Ha exercit de llibretera i és auxiliar de producció editorial. L’any 2004 va posar la primera llavor del projecte de LaBreu Edicions, que arrencaria seriosament el 2006, amb Marc Romera, amb l’inici de la col·lecció Alabatre de poesia.

A mig camí, entre la poesia i la fotografia, el seu món creatiu es pot seguir al blog www.espaistacats.blogspot.com. L’any 2005 publica i signa les fotografies de les plaquettes Eclosions, amb poema de Josep Perals, i Nuatges, amb poema de Marc Romera.

Sobre Afamats:

El seu primer llibre, Afamats (LaBreu Edicions, 2013), és una aposta de valentia i gosadia poètica on la memòria de la intimitat queda fixada pel subtil engany de la paraula poètica, que exposa a l’ull còmplice del lector veritats que altres llenguatges defugirien per massa agosarades, tot jugant entre els límits de l’exuberància de les imatges i la sobrietat d’un llenguatge que en la depuració esdevé elegant i concís.

Afamats és un memorial del cos, una biografia dels sentits on l’experiència es transforma en esdeveniment poètic mitjançant la depuració del llenguatge i de la conversió de la paraula en imatge a través d’una expressió deutora de referents com Nothomb, Duras, Jeffrey Eugenides, Houellebecq, Anaïs Nin, la música pop petarda i Adrià Puntí.

Imatge

Anna Ballbona (Montmeló, 1980) viu a la Garriga, al Vallès Oriental. Ha estudiat Periodisme i Teoria Literària i Literatura Comparada. Exerceix de periodista i de crítica literària. És redactora al diari El Punt Avui i col·labora amb EL 9 NOU del Vallès Oriental i EL 9 Esportiu. El seu primer llibre de poemes va ser La mare que et renyava era un robot, amb què va guanyar el Premi Amadeu Oller del 2008 per a poetes joves. Té cinc poemes inclosos en l’antologia Quàntiques: 10 poetes joves amb diferencial femení (Aula de Poesia de la UAB, 2008). Una de les seves fixacions són els escriptors de preguerra: els va reivindicar, per exemple, amb l’article “La ironia que ens manca”, guardonat amb el Premi Salvador Reynaldos de Periodisme, dins dels Premis Recvll de Blanes (2009). Manté el blog “Radiacions” i ha participat en altres experiències blocaires. Corre i de tant en tant fa alguna mitja marató.

Conill de gàbia planteja un joc que parteix de l’intent d’acostar-se a una certa realitat exterior i interior, d’escrutar-la i fins i tot d’escatir-la. Per això des del “Dietari” inicial, un bloc de 24 poemes on una tercera persona sembla despullar-se, i a través de les següents parts del llibre, el mirall es va tombant progressivament i completant un recorregut de revolts i racons canviants, que ensenyen dubtes, inconcebibles, interrogants, impossibles i algun efecte de triomf; un poemari on, com remarca Francesco Ardolino al pròleg, el llenguatge s’ha perfeccionat, el discurs ha assolit una cohesió ambiciosa i les anècdotes han estat reduïdes a una mínima unitat fisiològica, just al damunt de l’evanescència dels seus continguts, i on Anna Ballbona ha afinat les seves eines musicals, ha esmolat el seu estilet semàntic i ha sabut construir un univers poètic sobre la base d’una quotidianitat real i alhora visionària.

 

 

Anuncis

One thought on “Recital de LaBreu: Afamats, d’Ester Andorrà, i Conill de gàbia, d’Anna Ballbona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s